Важни съвети за красива поляна

tools

Видове тревни площи

За да имате мечтаната от Вас поляна, е хубаво да изберете коректната тревна смеска (смес от семена), като пример английски райграс или власатка. Има отиваща си смесица от семена за почти всеки вид тревна площ. А те могат да са декоративни, спортни, обществени или разнообразни ландшафтни терени.

Напояване на тревните площи

Тревните площи реално могат да са напоявани и ръчно – с маркуч и воден пистолет, така и автоматизирано – с разпръсквачи. В случай, че се полива през деня, малка част от водата се изпарява, без да бъде използвана. Затова още по-често се използват по-интелигентни, резултатни и пестейки водни системи. Доста популярни са скриващите се пръскащи глави. Изграждането на такава поливна система Ви гарантира почивка дълги години занапред, даваьо Ви възможност комфортно да поливате тревните площи с използването на 1 бутон или с компютър за напояване.

Торене на моравите

С окосяването се премахват частица от хранителните елементи на ливадата. Споменатото може да се компенсира чрез наторяване. Хубаво е да се извършва през пролетта и есента, всичко зависи от степента на товарене на моравата, също така и от вида наторяващ продукт, използван от Вас. На световния пазар много повече се налагат гранулирана тор с дългосрочна функция – издържаща няколко месеца.

Ъгли на морава

За окрайчване на тревните площи, изключително комфортен инструмент е акумулаторна ножица с дълги дръжки.

Съживяване на тревни площи

Като настъпва пролетта и ливадата се раззелени, на места би могло да останат кафеникави участъци. Те се фиксират чрез рязане с ръчен инструмент (като пример права лопата). Срязаното място може да се запълни с чим. Още един метод е след премахване на загиналите треви, да се разрохка почвата и да се засадят чисто нови семенца.

Методика на косене

Абсолютно всеки път докато подрязвате, е хубаво да променяте режещата посока. Иначе непременно ще бутате стъблото само в една страна, това носи след себе си до далеч по-лесно сплъстяване на тревата. В случай, че стандартно подрязвате надясно, редувайте с подкосяване наляво. Понякога е необходимо и на диагонал, ако сменяте посоките.

Вижте още: https://megatools.bg/mega/bg-catalog-details-14.html